Bucătăria belgiană

Dacă vă plac mâncărurile și băuturile bune, sunteți în locul potrivit în Belgia. Mai jos găsiți o mică selecție a delicateselor.

Dacă vă plac mâncărurile și băuturile bune, sunteți în locul potrivit în Belgia. Belgienii sunt gurmanzi cu o bucătărie excelentă și o mulțime de preparate regionale și delicatese reprezentative. Dacă vă place alcoolul, opțiunile sunt aproape nelimitate: Belgia este țara berii prin excelență și oricând puteți găsi în apropiere și un rachiu de ienupăr local. Mai jos găsiți o mică selecție a delicateselor pe care trebuie neapărat să le gustați!

Cartofi prăjiți

Când vorbim despre mâncare belgiană, ne vine în minte imediat o mare mândrie națională: cartofii prăjiți, numiți și cartofi pai. Adăugați maioneză după pofta inimii și obțineți cea mai cunoscută mâncare a Belgiei. Ce se poate mânca împreună cu aceștia? Nu vă gândiți la gustarea de fast-food, deoarece Belgienii au o mulțime de mâncăruri reprezentative în combinație cu cartofii prăjiți.

În primul rând, midiile! Proaspete din Marea Nordului, servite în boluri negre mari și preparate într-o varietate de moduri, ca, de exemplu, cu vin sau cu bere. Vă place mai mult carnea? Mâncarea tipică numită gustarea reginei, vidé sau vol-au-vent, este un foietaj umplut cu un sos cu bucăți de carne de pui și uneori și chifteluțe.

Mai există și carbonada flamandă, preparată adesea și cu bere din belșug la alegere. Carnea (de vită) este înăbușită lent, iar apoi, sosul se îngroașă, de exemplu, cu pâine, muștar și ceapă. Belgienilor le place atât de mult, încât adesea înlocuiesc maioneza de la cartofii prăjiți cu sos de carbonadă.

Andive și sparanghel

Preferați legumele? Atunci poate că vă plac andivele. Poate, deoarece andiva este o legumă care, din cauza gustului său destul de amar, ori vă place mult, ori nu vă place deloc. O mâncare tradițională este andivă în rulouri de șuncă cu sos de brânză, adesea gratinate la cuptor pentru a se obține o crustă delicioasă.

Mai și iunie sunt lunile principale pentru sparanghel, numit și aurul alb. Blanșat ușor și însoțit de o garnitură numită mimoză din ou și pătrunjel sau un sos de unt clarificat.

Vă tentează să gătiți chiar dvs.? Unul dintre cei mai cunoscuți maeștri bucătari belgieni de la televizor, Jeroen Meus, a pornit, în emisiunea sa renumită Dagelijkse Kost („Mâncarea de fiecare zi”), în căutarea primelor zece mâncăruri flamande clasice. Iată rezultatul:

1. Carbonadă flamandă cu cartofi prăjiți 6. Sparanghel flamand
2. Andive cu șuncă la cuptor 7. Iepure cu prune
3. Friptură cu cartofi prăjiți, salată și sos bearnaise 8. Limbă de vită în sos Madeira
4. Vol-au-vent 9. Limbă-de-mare „à la meunière”
5. Chiftele cu vișine sau în sos de tomate 10. Biftec tartar

Vafe din Liège sau din Bruxelles

Vă e poftă de o gustare? Dacă vă plimbați pe străzile pietonale și comerciale din marile noastre orașe, veți vedea o mulțime de localnici și turiști înfulecând vafe proaspete. Atenție: în Belgia există două varietăți tipice de vafe, fiecare denumită după o provincie specifică din Belgia.

Vafele de Bruxelles sunt mari, dreptunghiulare și mai groase decât o vafă obișnuită. Acesta au o textură aerisită delicioasă și sunt puțin crocante. În mod tradițional, vafele se mănâncă calde, pudrate cu puțin zahăr. Desigur că există și o mulțime de variante: cu Nutella, cu înghețată și fructe proaspete, cu frișcă etc. µ

Pe de altă parte, vafa de Liège este mai mică și mai subțire. Aceste vafe sunt mai moi și mai compacte și se pot mânca și reci. Caracteristice sunt cubulețele de zahăr amestecate cu aluatul. La târgurile de Crăciun, aceste vafe se mănâncă adesea cu ciocolată caldă sau cu un pahar de rachiu de ienupăr sau glühwein!

Bere

În Belgia nu va trebui să vă faceți probleme că vi se usucă gâtul. Se fac peste 1000 de sortimente de bere, de la mărcile comerciale mari, ca Stella Artois și Jupiler, până la berile locale foarte mici. Se înțelege de la sine că există un număr enorm de varietăți de bere.

La orice cafenea sau restaurant din Belgia veți putea alege dintr-o ofertă bogată de sortimente de bere, atât la sticlă, cât și la halbă. Pe lângă berea obișnuită există beri speciale de toate tipurile și mărimile: bere albă, trappist, bere blondă și brună, bere fructată și bere tare etc.

Bine de știut: aproape fiecare bere se servește într-un pahar tipic aferent. Ați dori și o gustare? Belgia are o ofertă foarte bogată de brânzeturi. Există brânze moi și tari, proaspete și maturate, de capră sau de vacă. Numeroasele tipuri de brânză artizanală sunt adesea potrivite cu berea.

Jenever [Rachiu de ienupăr]

Jenever [rachiul de ienupăr] nu are același cult ca și berea în Belgia, dar este totuși foarte apreciat – mai ales în lunile de iarnă. Belgienii se adună la târgurile anuale de Crăciun și gustă din numeroasele arome: de la rachiul de ienupăr cu vanilie și ciocolată până la cel cu măr sau cactus. În Belgia există zeci de distilerii, care produc anual între 7 și 10 milioane de litri. În Hasselt, oraș renumit pentru rachiul de ienupăr, unde se află și sediul principal al IMPACT, se găsește Nationaal Jenever Museum [Muzeul Național al Rachiului de Ienupăr] unde puteți afla totul despre istoria și producția acestei băuturi.

Doriți să locuiți și să lucrați în Belgia?