Cele mai frecvente 8 greșeli din procesul de candidatură

În acest articol discutăm despre cele mai frecvente 8 greșeli din procesul de candidatură și cum le puteți preveni.

Pentru mulți oameni, candidatura la un loc de muncă este o experiență stresantă. Totuși, aceasta nu trebuie să fie un proces dificil. Dacă acordați atenție câtorva aspecte, vă puteți spori mult șansele de a găsi un loc de muncă. În acest articol discutăm despre cele mai frecvente 8 greșeli din procesul de candidatură și cum le puteți preveni.

Greșeli de ortografie în CV sau în scrisoarea de motivație

Calitatea CV-ului și a scrisorii dvs. de motivație poate decide în câteva secunde dacă veți fi selectat în calitate de candidat. Așadar, asigurați-vă că acestea au un aspect atractiv, dar și un conținut corect. Pentru că, indiferent dacă veți lucra pe un șantier, într-un atelier sau într-un birou, limba rămâne un factor important.

Nu faceți o impresie proaspătă lăsând greșeli în CV sau în scrisoarea de intenție. Acestea vă pot reduce mult șansele de a fi chemat la un interviu. Aveți senzația că nu vă pricepeți atât de bine să scrieți? Atunci rugați un prieten sau o rudă care are competențe lingvistice mai bune pentru a vă întocmi documentele.

Întârzierea

Nu este niciodată o idee bună să întârziați. Când sunteți invitat la un interviu, atât online, cât și offline, se stabilește o oră la care vă așteaptă persoanele cu care veți discuta. Fiți prezent la momentul stabilit: este o dovadă de lipsă de respect să îi lăsați pe ceilalți să vă aștepte. O primă impresie proastă vă poate reduce șansele de a obține un loc de muncă.

Desigur că poate apărea oricând ceva neprevăzut: în acest caz, anunțați din timp persoana cu care veți avea interviul. Aveți un interviu online? Atunci testați din timp software-ul și instrumentele pe care le veți utiliza. Aveți un interviu fizic? Consultați din timp traseul la ora programată, pentru a putea să estimați durata călătoriei. Porniți mai devreme, pentru a vă păstra o rezervă de timp.

Îmbrăcăminte inadecvată

Hainele îl fac pe om. Indiferent care este stilul dvs. personal de îmbrăcăminte, pentru un interviu de angajare îmbrăcați-vă îngrijit și profesionist. Acest lucru poate însemna că bărbații trebuie să poarte costum, însă poate fi suficient și să poarte o cămașă elegantă și un pulovăr cu aspect ordonat.

Pentru femei, îmbrăcămintea poate fi un costum cu pantaloni, o rochie, fustă sau pantaloni eleganți cu cămașă. Cel mai bine este să vă adaptați îmbrăcămintea în funcție de firma la care doriți să vă angajați. Nu ezitați să cereți sfatul celor de la IMPACT dacă nu sunteți sigur.

Soneria telefonului

Înainte de interviu, puneți-vă în altă parte telefonul și/sau puneți-l în modul silențios. Este deranjant să se audă soneria sau vibrația telefonului în timpul interviului. Evitând acest lucru, vă păstrați concentrarea și nu vă este distrasă atenția.

La un interviu online, evitați și alți posibili factori perturbatori, precum un animal de companie care ar putea să vă sară în poală sau să înceapă să latre ori un copil care ar putea intra în cameră.

Lacune în pregătire

Agentul de recrutare cu care desfășurați interviul vă va pune la interviu câteva întrebări despre dvs. ca persoană, dar și despre ambițiile și cunoștințele dvs. în legătură cu firma la care doriți să vă angajați. Veți primi câteva întrebări despre cine sunteți, care sunt principalele dvs. atuuri și ce ați îmbunătăți la dvs. etc. Așadar, pregătiți-vă bine și gândiți-vă dinainte la un răspuns adecvat.

În acest blog găsiți câteva întrebări formulate frecvent într-un interviu de angajare

Absența întrebărilor proprii

Ideea unui interviu de angajare nu este să fiți supus unui foc continuu de întrebări dificile. Fără îndoială că aveți și dvs. unele întrebări despre aspecte precum postul și firma: faceți-vă din timp o listă cu acestea și nu ezitați să le adresați în timpul interviului.

Dacă puneți întrebări dați dovadă de o bună pregătire și de un interes sincer. În plus, în felul acesta primiți informații suplimentare pentru a decide dacă vi s-ar potrivi postul și firma.

Citirea din CV

Deși un interviu de angajare poate fi o oarecare sursă de stres, vă recomandăm totuși să rămâneți calm și natural. Nu vă grăbiți și încercați, pe cât posibil, să fiți în largul dvs.: în acest scop este utilă o bună pregătire.

Indiferent ce faceți, fiți spontan, nu citiți pur și simplu toate informațiile din CV-ul dvs. Vă cunoașteți pe dvs. înșivă și propria carieră mai bine ca oricine: intervievatorul dorește să vă cunoască mai bine ca persoană, dincolo de cuvintele așternute pe o foaie.

Caracterizare negativă a angajatorului anterior/actual

Faptul că sunteți în căutarea unui loc de muncă nou nu înseamnă că trebuie să spuneți lucruri negative despre angajatorul dvs. anterior sau actual. Desigur că puteți menționa o experiență negativă sau motivele pentru care doriți o schimbare, însă vorbiți mereu respectuos despre firma pentru care lucrați sau ați lucrat.

Discutați pe un ton neutru despre eventualele aspecte iritante: o atitudine pronunțat negativă poate face o impresie proastă în fața intervievatorului. Nimeni nu dorește să angajeze o persoană negativistă sau care a rămas cu o frustrare și, drept urmare, nu va promova o atmosferă adecvată la locul de muncă.

Descoperiti toate locurile de munca