Faceți cunoștință cu Marek, vopsitor de mobilă

Descoperiți cum a optat Marek pentru primul său job ca lucrător temporar.

Marek locuiește deja de cinci ani în Belgia. Mai întâi, acesta a lucrat aproximativ patru ani cu propria firmă poloneză în țara noastră, însă de anul acesta a ales să fie lucrător temporar prin intermediul IMPACT. Ca vopsitor de mobilă, acesta asigură cireașa vizuală de pe tortul format, printre altele, din dulapuri, scaune, mobilier de bucătărie etc. Un job care îi place extrem de mult.

Marek s-a născut în Polonia. În țara sa natală a acumulat multă experiență ca vopsitor de mobilă. Însă, după 15 ani, a considerat că e timpul pentru o nouă provocare: a continuat să practice aceeași meserie, însă, la fel ca mulți alți conaționali, a plecat în Marea Britanie pentru a lucra, printre altele, la Londra.

Belgia ca a doua casă

Cu aproximativ cinci ani în urmă, Marek și-a încheiat aventura britanică. „Am decis să vin în Belgia și mi-am făcut propria firmă în Aartselaar. Așadar, lucrez de câțiva ani în Belgia, însă abia din 2021 ca lucrător temporar prin intermediul IMPACT. Mai mult: contractul ca lucrător temporar este, de fapt, primul meu contract ca lucrător în Belgia. Ca și în Polonia și în Anglia, lucrez ca vopsitor de mobilă – printre altele, mese, dulapuri și așa mai departe. În felul acesta pot valorifica experiența de ani de zile pe care am acumulat-o anterior și mă pot perfecționa în continuare. Jobul îmi place foarte mult.”

Marek se simte ca acasă în Belgia. „În comparație cu Polonia, aici totul îmi convine, de fapt, mai mult: salariul, condițiile de muncă și așa mai departe, dar și viața în general. În ceea ce privește caracterul, nu constat atât de multe diferențe între polonezi și belgieni. Belgienii îmi par simpatici și joviali. Toată lumea e prietenoasă și îmi oferă mereu ajutor. În plus, am descoperit că Belgia e o țară foarte diversă: Londra era un oraș excelent, se înțelege de la sine, însă mie îmi plac și plaja frumoasă din Oostende, istoria pe care o respiri în Anvers sau monumentele de război din Ypres. Iar aici măcar nu se circulă pe partea cealaltă a drumului, ca în Marea Britanie (spune el râzând).”

În comparație cu Polonia, din punct de vedere profesional, cam totul e mai bine pentru mine în Belgia

O primire călduroasă la biroul din Gdańsk

Marek nu regretă deloc decizia de a veni în Belgia, însă cum a intrat el în contact cu IMPACT? „După perioada petrecută în Anglia, acesta s-a întors pentru scurt timp în Polonia. A căutat pe internet un loc de muncă nou. Astfel a ajuns la filiala poloneză IMPACT. „Am trecut pe la biroul din Gdańsk și am fost primit imediat cu căldură. Împreună cu angajații polonezi de la IMPACT, am găsit pentru mine un loc de muncă potrivit în Belgia.”

Imediat după ce a primit vestea bună, Marek s-a putut baza pe sfaturile primite de la Joanna, una dintre colegele noastre cu experiență din Belgia. „Cu Joanna am avut din primul moment un contact foarte plăcut. Ea mi-a dat explicații complete despre ce era cel mai bine să îmi aduc din Polonia și așa mai departe. De când am ajuns în Belgia, tot ea mă ajută când am orice întrebare sau, de exemplu, dacă am vreo mică problemă legată de apartamentul în care locuiesc. Pe scurt: e mereu gata să mă ajute, orice întrebare am. Și, lucru deloc de subestimat: putem vorbi în poloneză, ceea ce elimină bariera lingvistică și face comunicarea să decurgă mai ușor.”

Atât la biroul din Polonia, cât și la cel din Belgia am fost primit cu căldură

Sunt mulțumit și la serviciu, și în rest

Datorită bunei îndrumări, Marek se simte bine și în afara serviciului. „La sosire m-am putut instala direct într-un apartament nou și foarte curat. Simt că oamenii de la IMPACT nu se gândesc doar la ocuparea locurilor de muncă, ci dau dovadă de un interes sincer față de mine ca persoană și de cum mă simt. Încă din perioada procesului de candidatură a fost astfel, iar lucrurile au rămas neschimbate de când am sosit în Belgia.”

Marek intenționează să continue să lucreze în Belgia în anii următori. „Este primul meu job temporar, însă îmi place enorm. Nu am nicio problemă nici să lucrez pe bază de contract temporar, pe durata de un an în cazul meu. Dacă angajatorul e mulțumit, va prelungi cu siguranță contractul. Și poate că îmi va oferi chiar un contract stabil, pe care desigur că îl voi lua în calcul. Sunt foarte mulțumit din toate punctele de vedere că am ales IMPACT și Belgia și le pot recomanda și altor specialiști să facă la fel.”