Faceți cunoștință cu Oana-Maria, Antrenor al forței de muncă internaționale

Vorbitor de neerlandeză, engleză și română

În timp ce studia încă pentru licența în Tehnologia Informației în România, Oana-Maria a fondat o companie specializată pentru a ajuta specialiștii români în construcții să găsească un loc de muncă în străinătate. Un proiect pe care l-a continuat câteva luni după ce și-a încheiat studiile și s-a mutat în Belgia. În cele din urmă, a decis, în schimb, să lucreze pentru o agenție de ocupare a forței de muncă temporare. Ea caută și recrutează de câțiva ani specialiști străini bine calificați în construcții și domeniul tehnic în calitate de specialist recrutare IDM la IMPACT.

Îmbinarea studiilor cu conducerea propriei companii? Nu este o sarcină ușoară. Oana-Maria tocmai asta a facut si asa si-a cunoscut sotul. „El căuta muncitori specializați în construcții care să lucreze în Belgia, ceea ce era afacerea mea. După ce am terminat studiile în 2008, am decis să mă mut în Belgia pentru a locui cu soțul meu. Mi-am continuat activitățile în Belgia și am realizat mai multe proiecte de construcții cu muncitori români din industria construcțiilor până când a trebuit să renunț la afacerea mea din circumstanțe neașteptate.'”

Screening și recrutare cu parteneri internaționali

Oana-Maria s-a înscris la cursurile de neerlandezăși a început să-și caute un nou loc de muncă. S-a angajat ca specialist recrutare la o agenție de ocupare a forței de muncă temporare, pentru ca era încă pasionată de resurse umane. „Cu mai mult de cinci ani mai târziu, am aplicat pentru postul de Specialist recrutare IDM la IMPACT. Cu succes. Treaba mea este să găsesc experți străini în construcții și tehnică, iar odată ce am făcut acest lucru, mă ocup de tot procesul de aplicare. Cu alte cuvinte, în rolul meu la IMPACT, practic fac ceea ce am făcut atunci când îmi conduceam propria afacere.”

Și acea experiență i-a adus beneficii Oanei -Maria. „Clienții noștri belgieni caută profiluri foarte tehnice, cu competențe specifice, care sunt foarte greu de găsit pe piața locală a muncii. Pe baza unei conversații cu aceștia și a profilului postului vacant, căutăm și selectăm candidați la nivel internațional. Facem acest lucru împreună cu parteneri specializați din întreaga Europă: Polonia, România, Spania, Italia etc. După ce le-am corelat cu clientul, oferim candidaților o mulțime de informații despre viața în Belgia. Odată ce ajung în Belgia, antrenorii noștri IDM preiau conducerea, oferindu-le tot sprijinul de care au nevoie și ajutându-i să se integreze pe deplin.”

Motive pentru a lucra în Belgia ca angajat temporar

În calitate de specialist recrutare IDM, Oana-Maria întâlnește zilnic noi candidați și aude o mulțime de povești personale. „Sunt multe lucruri care ajung la mine și rămân cu mine. În urmă cu câteva luni, am avut un candidat din Anglia care a fost nevoit să se mute din cauza Brexit-ului. Nu mai avea siguranța locului de muncă și îi era foarte greu să fie nevoit să se mute în altă țară. Până la urmă, a venit în Belgia și este foarte fericit acum. Atât de fericit, de fapt, încât l-a sfătuit pe un prieten de-al său britanic să facă același lucru. Și el, de asemenea, lucrează acum în țara noastră prin IMPACT.”

Ea însăși româncă expat, Oana-Maria poate recomanda din toată inima mutarea în Belgia specialiștilor străini. „Belgia este o țară prosperă, cu un sistem de asigurări sociale bun, inclusiv asigurări de sănătate etc. În plus, IMPACT le oferă un program de sprijin foarte profesionist pentru integrarea completă în Belgia. Avem foarte multă grijă de candidații noștri și Angajații temporari, cu o abordare personală. Organizam apeluri video online, astfel încât ei să poată vorbi direct cu noi și le ascultăm cu atenție poveștile. Și după sosirea lor în Belgia, totul este organizat pe deplin. Evident, pot conta și pe primirea unor salarii bune și un serviciu excelent.”

Cineva pe care să conteze și siguranță pe termen lung

Este o abordare foarte apreciată de Angajații temporari străini. „Avem în mare parte reacții calde, pentru că ne pot contacta pentru aproape orice; dacă au o întrebare specifică despre plata contractuală, un anumit document care trebuie completat și depus sau care sunt orele de deschidere ale supermarketului local. Ei știu că întotdeauna au pe cineva pe care să poată conta și care, de obicei, vorbește și limba lor. Acest lucru inspiră încredere și le oferă liniște sufletească.”

Mai este un lucru important. „Trebuie să reții că, în timp, în calitate de angajat temporar, ai putea ajunge să semnezi un contract permanent la un angajator la care ai lucrat cu succes pe o bază temporară. Asta pentru că IMPACT nu lucrează pe bază de proiect cu companii, ceea ce înseamnă că vă putem oferi siguranța de care aveți nevoie ca angajat temporar străin. Și asta chiar îți oferă liniște sufletească, mai ales după ce ai luat decizia dificilă de a-ți părăsi țara pentru a accepta un loc de muncă în Belgia.”

Am încheiat interviul punându-i Oanei - Maria întrebarea: Cum faci diferența?

„Schimbând viețile persoanelor care chiar au nevoie. Auzim adesea povești despre candidați care își părăsesc țările pentru un viitor mai bun. IMPACT le oferă oportunitatea de a face acest lucru în cel mai bun mod posibil și cu sprijin personal. Îmbunătățim nivelul de trai al Angajaților temporari care se mută în Belgia. Acest lucru îi ajută să crească atât pe plan personal, cât și profesional. Și, la rândul lor, acești Angajați ajută și companiile să-și atingă ambițiile de creștere, deoarece în rândurile lor se alătură un specialist cu competențe specifice. Pe scurt: o situație reciproc avantajoasă pentru toată lumea.”