Belgia: scurtă introducere

De aceea vă oferim un curs rapid despre Belgia.

Urmează să lucrați într-o țară al cărei nume l-ați auzit doar rareori? O țară căreia nu îi cunoașteți nici oamenii, nici obiceiurile și, cu siguranță, nici limba? Este o provocare serioasă. De aceea vă oferim un curs rapid despre Belgia. Veți ști astfel mult mai multe când veți lua în calcul posibilitatea de a veni să lucrați în țara noastră.

Geografia

Să începem cu poziția geografică. Belgia este o țară vest-europeană situată la Marea Nordului și învecinată cu Olanda, Germania, Luxemburg și Franța. Belgia are 10 provincii și 581 de municipalități. Aceste provincii și municipalități formează trei regiuni: Flandra, Valonia și Regiunea-Capitală Bruxelles. În plus, Bruxelles nu e doar capitala Belgiei, ci și a Europei.

Info: IMPACT are birouri pe întregul teritoriu al Belgiei. Sediul principal este la Hasselt, capitala provinciei Limburg, una dintre cele cinci provincii flamande (în care se vorbește limba olandeză).

Politica și economia

În 2010-2011, Belgia a stat nu mai puțin de 541 de zile fără guvern; vă puteți imagina că situația este una complexă chiar și pentru belgieni. Belgia este o monarhie constituțională, condusă de Regele Filip. Pe lângă un guvern federal central, Belgia are încă cinci guverne pentru regiunile și comunitățile sale. Totuși, Belgia se caracterizează prin stabilitate politică și bunăstare economică, inclusiv pentru dvs. ca lucrător temporar.

Info: fiecare locuitor al Belgiei este obligat să meargă la vot începând cu vârsta de 18 ani. Plățile se efectuează în euro.

Limbile

Belgia este o țară multilingvă: există trei limbi recunoscute ca limbi naționale oficiale. În Flandra se vorbește limba olandeză, iar în cea mai mare parte a Valoniei se vorbește limba franceză ca limbă maternă. În mare parte, deoarece în estul Valoniei – așa-numitele Cantoane Estice – se vorbește limba germană. În Bruxelles se vorbesc limbile olandeză și franceză. În plus, majoritatea belgienilor cunosc bine și limba engleză.

Populația

Belgia are aproximativ 11,4 milioane de locuitori și este una dintre țările cel mai dens populate din Europa. În general, belgienii sunt destul de modești și de moderați. La prima vedere, aceștia fac impresia unor oameni rezervați și închiși și acordă o mare importanță protejării vieții lor private. Când ajungeți însă să îi cunoașteți mai bine, veți constata, fără îndoială, că sunt gazde bune și joviale. Belgienii au și reputația de a fi harnici.

Învățământul

În Belgia nu există școală obligatorie, dar există învățământ obligatoriu. Acest învățământ obligatoriu se aplică pe o perioadă de doisprezece ani. Începe când copilul împlinește vârsta de 6 ani și se încheie la vârsta majoratului: 18 ani. Învățământul obligatoriu la zi se încheie la vârsta de 15 ani. Între 15 și 18 ani, tinerii pot urma învățămînt în sistem dual.

Info: Toți cei care nu au diplomă belgiană pot solicita recunoașterea propriei diplome în Belgia.

Mâncărurile și băuturile

Dacă vă plac mâncărurile și băuturile bune, sunteți în locul potrivit în Belgia. Belgienii sunt burgunzi cu o bucătărie excelentă și o mulțime de delicatese reprezentative: de exemplu, cartofi prăjiți cu maioneză, carbonadă flamandă, midii, ciocolată, vafe, turtă-dulce… În plus, Belgia este cunoscută în întreaga lume ca fiind țara berii prin excelență. Bere blondă, brună, amară sau fructată: oferta este aproape nelimitată.

Info: Și oferta de magazine este mare. Supermarketuri, carmangerii sau brutării: le veți găsi cu siguranță în zonă. Supermarketurile sunt deschise aproximativ de la ora 8.30 până la ora 20, iar magazinele de îmbrăcăminte, între orele 10 și 18. Duminica, majoritatea magazinelor sunt închise.

Sport și relaxare

Belgia este o țară cu o importantă cultură și istorie a sportului: se bucură de popularitate în special fotbalul, ciclismul – inclusiv varianta pe teren accidentat, ciclocrossul – și tenisul. Mulți belgieni fac jogging de mai multe ori pe săptămână sau fac câte o plimbare pe jos sau cu bicicleta pe una dintre numeroasele rute marcate (prin natură). În plus, în majoritatea orașelor mari există centre comerciale, săli de cinematograf și de concerte, evenimente…

Doriți să locuiți și să lucrați în Belgia? ?

Belgia este o țară cu o importantă cultură și istorie a sportului: se bucură de popularitate în special fotbalul, ciclismul – inclusiv varianta pe teren accidentat, ciclocrossul – și tenisul. Mulți belgieni fac jogging de mai multe ori pe săptămână sau fac câte o plimbare pe jos sau cu bicicleta pe una dintre numeroasele rute marcate (prin natură). În plus, în majoritatea orașelor mari există centre comerciale, săli de cinematograf și de concerte, evenimente…

Căutați un loc de muncă interesant în domeniul tehnicii sau al construcțiilor? IMPACT este un birou belgian de muncă temporară cu o rețea internațională puternică. Ne remarcăm prin stabilirea de legături între specialiști care caută un loc de muncă în domeniul tehnicii sau al construcțiilor și angajatori de încredere, care au nevoie de profesioniști.

Mai aveți întrebări? Poate găsiți deja răspunsul pe pagina noastră cu întrebări frecvente sau contactați-ne.

Doriți să locuiți și să lucrați în Belgia?